21-22/8 Utställning Norrköping och Eskilstuna

Bättre sent än aldrig kommer nu en uppdatering från helgens resa.

Tidigt lördag morgon åkte jag, mamma och My med Arrac och Cindy till Norrköping för första dagens utställning. Arrac fick en slät etta och kom tvåa i konkurrensen. Jag hjälpte även till att ställa Carinas samojedtik Iza som som blev trea bästa tik.

Kritiken - Substanceful male with pretty head and expression. Correct coat texture. Adequate angulation front and rear. Stands a little cow hoked. This is evident when moving away.
1kv, 2kk
Domare - Guy Jeavons

På söndagen var det utställningsdag nummer två i Eskilstuna. Arrac var inne tidigt i ringen och fick en etta och mötte då en annan hane i unghunds konkurrsensen som han vann över och fick HP. Kritiken var riktigt bra, men domaren sa att han var för hög och det var därför han inte fick ck. Även fast domaren mätte honom till 60 cm och dom får vara 60 som max. Kändes såklart surt, men det är smällar man får ta.

Kritiken - Vackert huvud med utmärkt uttryck. Mörka vackra ögon. Bra öron. Bra hals, överlinje, kors och svans. Kraftigt bröst. Tillräckligt vinklad fram, bra bak och ben och tassar. Rör sig mycket bra.
1kv, 1kk, HP
Domare - Arvid Göransson


Arrac


Cindy

Tack My och mamma för en riktigt underbar helg!! Det får vi göra om!
Just det, travträningen förra veckan med Arrac gav resultat!! Hade inte ett dugg problem med att han passade i helgen! Så skönt!! Nu är det bara att fortsätta träna så att han inte faller in i gamla vanor igen..



Och så till sist några härliga filmer från helgen..




På kvällen är det inga människor eller hundar kvar på utställningsplatsen och då är det en perfekt plan att springa på för hundarna. :)

Ögonlysning

Arrac är nu ögonlyst med UA!

14-15/8 Utställning Askersund

I fredags så åkte jag och My med hundarna till Askersund för en utställningshelg. Vi åkte och hämtade en husvagn som vi fick låna av en kompis till My och sen bar det av mot Askersund. Då varken jag eller My är vana att campa i husvagn så var det helt klart en upplevelse bara att få upp den där husvagnen så att den skulle stå rakt på campingen och jag tror vi var kvällen underhållning ett tag där..

På lördagen var det så dags för utställning för oss båda. My och Cindy var först in i sin ring och fick tyvärr en tvåa, men med bra kritik och framförallt så skötte sej Cindy hur bra som helst. Bra jobbat!! Sen var det dags för mej och Arrac och det var totalt 8 hanar anmälda. Arrac fick en etta och vann sen konkurrensen med CK mot en annan unghund. Sen var det dags för öppenklassen att gå in och jag var lite nervös när jag stod och kollade på dom eftersom att det var många fina hanar anmälda där som det har gått bra när jag sett dom förut. Så blev dom tillslut placerade och endast en fick ck. En hane som redan är fullcertad vilken betydde att Arrac skulle få certet. Sen var det in och tävla i bästa hane. Och jag hade problem under hela dagen med att Arrac passgångade och så även här. Den andra hanen vann och Arrac blev 2 bästa hane med cert och r-cacib. Supernöjd!! När domaren gav ut certet till mej så tittade hon på Arrac och sa - Bara du får till steget så grabben..

Kritiken: Maskulin, fint huvud och uttryck. Bra pigment. Korrekt bett. Utmärkta ögon och öron. Fin hals, överlinje och kropp. Korrekt svans. Välvinklad. Bra ben och tassar. Utmärkt tät päls. Rör sig med bra steg.
1kv, 1kk, CK, bhkl2, CERT, r-CACIB
Domare - Tina Permo





På söndagen skulle My ställa Cindy en gång till på Svenska Dalmatiner Sällskapets utställning och jag och Arrac följde såklart med. Där fick hon en etta men blev inte placerad i konkurrensen. Cindy skötte sej även här jättebra trotts att det var lite läskigare än dagen före. Så kul att se att det bara går bättre och bättre i ringen för er! När allt var klart där, vilket drog ut på tiden. Så åkte vi tillbaka till campingen, fixade ihop alla saker och så bar det av hemåt igen.



Campinglivet har varit toppen och hundarna verkligen älskar varandra. Vilket ibland såklart kan bli lite jobbigt också när man bor i en husvagn och hundarna tycker att det är hur roligt som helst att ha brottningmatch mitt på golvet så ingen kan komma fram. Men det är smällar man får ta när man ser hur roligt dom har!!

 

Våran granne på campingen var helt faschinerad över hur två så unga tjejer kan ge sej ut själva med husvagn och åka på hundutställning. Haha!! Hur gamla han trodde vi var sa han aldrig, men han var helt klart imponerad..

Vi får hoppas att det blir flera resor som denna till nästa år!! Men nu ska vi tagga tills nästa helg då jag, mamma och My åker på tvådagars utställning i Norrköping och Eskilstuna. Och fram tills dess så blir det hårdträning så att Arrac lär sej att man ska trava och inte passa.

Fler bilder kommer senare!!


6-8/8 Spår, sök och rapportläger

Nu kommer en liten sen uppdatering om vad jag och Arrac hade för oss i helgen som var.
Det var spår, sök och rapportläger i Marma som gällde för oss arrangerat av shk. Och för er som inte är intresserade av hundträning är det lika bra att ni slutar läsa nu, detta kommer blir ett låångt inlägg. ;)

Vi kom dit på fredagskvällen och då var det middag ganska direkt, och sen lite genomgång om vad som skulle hända under helgen.

På lördag var det dags att börja jobba med hundarna. Först ut var spår för mej och min grupp. Vi hade en riktigt bra instruktör där som gav massa bra tips. Vi började med att lägga ett spår var till sin egen hund och så fick man gå dom direkt efter i stort sätt. En människa med hund i taget och dom andra fick kolla på och lyssna på vad instruktören hade att säga medans man gick spåret. Arrac var riktigt duktig, han fattade direkt vad han skulle göra och tog upp spåret och gick det perfekt hela vägen. Sen fick man lägga ett spår till en annans hund och även det spåret förstod han helt utan problem. När alla hade gått sina två spår så la instruktören ett svårare spår som han ville att Arrac skulle gå eftersom att han tyckte att han jobbade på så bra i spåret och hade så mycket energi när han spårade. På det sista spåret så gjorde han ett backspår och Arrac gick spåret bra tills det där backspåret kom, då när han tappade det så började han gå runt och leta efter det igen men hittade det då inte. Men han fortsatte att leta riktigt länge och instruktören tyckte att det var riktigt bra att han inte gav upp. Så tillsslut så fick jag visa på honom spåret igen och då gick han resterade spåret utan problem.

Sen var det fika och efter det var det sök som stod på schemat. Även här var Arrac riktigt duktig och förstod direkt vad man skulle göra. Sökrullen var riktigt rolig och att springa och hämta den var ännu roligare. Speciellt när vi började köra det i skogen istället för på en grusväg. Det var två människor som hjälptes åt på en hund. Föraren plus en figurant. Förraren och figuranten skulle leka med sökrullen så att hunden blev intresserad och sen skulle figuranten springa iväg med sökrullen och när figuranten hade satt sej ner så skulle föraren skicka hunden och hämta sökrullen som nu låg på marken brevid figuranten. När hunden kommit tillbaka till föraren så ska man koppla hunden och gå tillbaka till figuraten och hämta in den från utskicksplatsen. Först skulle vi göra detta på en grusväg med korta avstånd och sen gick vi ut i skogen och gjorde samma sak fast med längre avstånd. När vi gjorde detta i skogen så stod jag och taggade Arrac så mycket så att han till slut stod och tjöt för att han ville iväg så mycket. När han sen fick springa och hämta sökrullen så blev det en väldig fart till figuranten. Riktigt härligt att se! Instruktören för sök hade aldrig haft en samojed på sök förut och var riktigt imponerad av Arrac. Dels så sa hon det till mej och den grupp jag var i när vi var ute i skogen och så hörde jag henne säga det flertalet gånger till olika människor när vi hade kommit tillbaka till huset och pratade om hur dagen hade varit och dom hundar som hade imponerat på instruktörerna.

Sen var det lunch och en välbehövlig vila för hundarna och förare också för den delen. Sen var det sakletning som stod på schemat och detta tyckte inte Arrac var speciellt roligt, och därmed så tyckte inte jag heller att var roligt. Man skulle i stort sätt kasta ut leksaker i en ruta i skogen och så skulle hunden leta eftersom dom..

Sen var det fika igen och efter det hade vi sök inne vilket var desto roligare. Man skulle ha en leksak till hunden som instruktören skulle springa och gömma i ett huset. Sen skulle man koppla loss hunden och den skulle få springa och leta efter leksaken. Jag tror att Arrac bara tyckte att det var roligt att få springa omkring lös i ett stort hus, så han glömde helt bort att leksaker var gömd där någonstans. Så instruktören gick in och skulle hjälpa honom lite och då när Arrac hade sett leksaken så sa instruktören att man hade sätt hur Arrac ögon bara sken upp och det såg ut som att han tänkte Åh, vilken överraskning, är den här!! Haha, så kom Arrac med leksaken till mej så kastade jag iväg den så han fick jaga den och han tyckte det var superroligt. Sen var det dags för personsök inomhus. Instruktören höll kvar hunden medans föraren sprang in och gömde sej i någon av salarna. När jag sprang iväg och gömde mej så hörde man hur han stod och gnydde. När instruktören sen släppte Arrac så var det som att han hade stängt av allt utom synen. I huset vi var i så var det en stor korridor där det därifrån blev mindre korridoren och sen klassrum på vissa ställen och bara direkt in i klassrum. Jag hade stället mej i en av dom små korridorerna längst in i huset, där det fanns en liten gömma. Så om Arrac kom i den stora korridoren så skulle han inte kunna se mej, men om han kom i den lilla korridoren så stod jag helt synligt. Jag hörde hur han sprang runt i olika rum och kollade och sen sprang han förbi mej in i klassrummet som jag stod utanför, men han såg mej inte. Där sprang han förbi mej flertalet gånger, från klassrummet och ut i den stora korridoren. Men han såg mej forfarande inte. Ibland kollade han in i väggen på andra sidan och ibland rakt in i mina ben kändes det som. Man märkte att han kände att jag var där någonstans, men han kunde inte riktigt lokalisera vart. Så tillslut så ger jag ifrån mej ett litet skrattljud när jag inte kan hålla mej längre, men han ser mej fortfarande inte. Vid det här laget har instruktören kommit fram och står och kollar på hur Arrac beter sej. Och han är tvungen och gå därifrån för att han inte kan hålla sej för skratt längre. Precis efter det så ser Arrac mej och blir hur glad som helst. Jag skulle tro att Arrac blockade allt förutom synen när jag hade gömt mej för det var lite läskigt att vara utan mej där. Annars så borde han ha känt min lukt när han sprang förbi mej flertalet gånger känns det som.

Som sista övning för dagen så blev det tjuvjakt. Vi gick till ett ställe där instruktören hade sin bil stod. Sen skulle han köra iväg med bilen en bit för att sen gå ut och öppna båda dörrarna på bilen och sen gå ut i skogen och gömma sej. Arrac var först ut. Vi gick fram till bilen, luktade i en sekund kanske och sen bar det ut i skogen och så hittade han instruktören direkt.

På kvällen sen vart det middag, tipspromenad och sen blev det en tidig kväll för mej och Arrac. Efter ca 8 timmars arbete ute i skogen så är både hund och förare trötta.

På söndagen var det var det först lite lydnadsträning och sen var det rapport som gällde hela dagen. Först var det genomgång som gällde och sen begav vi oss ut i skogen och började jobba. Alla som ville fick testa på. Man skulle vara två personer, föraren och en till. Jag fick hjälp av en tjej som heter Ulrica. Jag stod kvar på det som kallas A-stationen medans hon tog med sej Arrac till B-stationen. Där skulle hunden först känna sej lite hemmastad innan hon ska skicka tillbaka honom till mej. Det var kanske 8 hundar med samtidigt, så först skickade instruktörera iväg sin hund som fick fungera som en slag "draghund" och så väntade man tills den hade kommit fram och så skickade man dom så en efter en. Arrac blev riktigt taggad när han såg dom andra hundarna springa iväg och han sprang hur snabbt som helst när det var hans tur. Svansen rakt ut och sen var det bara att köra allt man har tyckte han. Efter lite vila skulle föraren skicka tillbaka hunden till B-stationen och efter ytterligare lite vila så skulle dom skicka tillbaka hundarna till föraren igen. När hundarna hade kommit tillbaka till förarna så skulle dom som stod på B-stationen gå vidare till vad som kallas C-stationen lite längre bort. Och så efter lite vila så skulle föraren skicka hunden till C-stationen och efter det var övningen slut. Arrac tyckte det var hur roligt som helst. Han gav verkligen allt han hade och när han stod borta hos Ulrica så stod han och gnällde hur mycket som helst eftersom att han ville fortsätta köra, och antagligen komma till mej igen. Medans han hos mej bara stod och kollade mot hennes håll. När man sen stod på led och skickade iväg hundarna så blev det ännu mer liv på han och han stod och skällde och gnydde och ville bara iväg så snabbt som möjligt. Jag eller snarare Arrac kanske jag ska säga fick massa beröm för att han var så duktig och för mej var han en av dom hundarna som stod ut mest så han ville springa både till och från föraren även fast han inte kände den andra personen han skickades till, medans många hundarna bara tille springa till matte och inte från. Plus att han var en av dom snabbare. Riktigt roligt. En kvinna komma fram till mej och sa Jäklar vilken hund du har. Såklart roligt att höra! :)


Arrac står och väntar på att få ge sej ut på ännu en rapportsträcka.

Sen var det dags för lunch och efter det fick man åka hem när man kände för det. Det var en riktigt rolig och lärorik helg som jag gärna gör om nästa sommar om det blir något. Både Arrac och jag har tyckt att det har varit roligt och jag kan tänka mej att fortsätta träna med både spår, sök och rapport. Att Arrac har fått så mycket beröm under helgen har såklart gjort mej ännu mer taggad och stärk självförtroendet. Jag hade aldrig kunnat tro att han skulle vara en sån pärla på alla tre grenarna. Har även fått massa beröm från olika människor för att jag har en sån snygg, charmig och trevlig hund. Jag kunde inte vara stoltare över honom!!

1/8 Utställning Södertälje

Idag har jag och mamma varit på utställning i Södertälje med Arrac. Ville fick också följa med även fast han inte ställdes. Vi hade fått domarbyte till Bo Wiberg. Arrac var ensam vuxen samojed och fick ett hp och blev då BIR. Men kritiken han fick var inte bra och jag blev förvånad att han ens fick ett hp med den kritiken..

Kritiken: Kraftigt maskulint huvud. Ögonen önskas något mörkare. Tänder och bett u.a. Vacker hals och rygglinje. Något brant överarm. Något veka mellanhänder. Tillräckligt vinklad bak. Rör sig något mark(?)trångt. Rör sig med något tunga rörelser från sidan. trevligt temprament. Utmärkt benstomme.
HP - BIR
Domare - Bo Wiberg




Det är tröttsamt att vara på utställning så har man chansen att gömma sej under tältet så gör man det..

Sen blev det en lång väntan tills BIS finalen. Men det har varit sol i stort sätt hela dagen så det har varit skönt att vara ute. :) Så, efter ca 5 timmars väntan var det dags för finaler. Och domare där var Sickan Beckman, som tidigare har varit med och dömt Arrac till BIS valp och BIS 2 junior.

Idag var det inga BIG finaler så alla BIR vinnande hundar gick direkt till BIS och totalt var det 25 stycken som hade stannat till finalerna. Hon gjorde en snabbgenomgång på alla och så plockade hon ut tio stycken och vi var kvar. Alla fick springa ett varv tillsammans igen och så plockade hon ut dom fem som skulle placeras och vi var fortfarande kvar. Sen blev femman placerad, inte vi. Fyran ska placeras och jag hör hur speakern säger saaa och jag är påväg fram med så fortsätter som saaa..nkt bernard.. Sen placerades trean och vi är fortfarande kvar.
Så var det Arrac och en amerikansk cocker spaniel som var kvar och Arrac blev BEST IN SHOW!!

När vi hade blivit placerade och stod och pratade med Sickan så sa hon hur fin hon tycker att han är och att jag måste vara väldigt nöjd med honom.. Och det är jag såklart svarade jag tillbaka :) Det är så roligt att ha hittat en domare som verkligen gillar Arrac så mycket som hon gör. :) Jag är så stolt!! :D


BIS placeringen.. :)


Till och med Arrac ser liten ut vid sin BIS rosett och pokal. <3

Det är lite konstigt att olika domare kan tycka så pass olika. Den ena tycker att mycket är fel på hunden, medans den andra tycker att han är finast av alla. Men det är ju tjusningen med utställningar, och jag är såklart nöjd . ;)

RSS 2.0